HØSTEREGLER

Hva en andelshaver kan høste gjennom sesongen varierer. I starten av innhøstningen (mai/juni) blir det kun en liten smak til hver. Våren og sommerens lys gir oss mer fra markens grøde. Sensommer og høst gir gode avlinger. Hver uke gir gartner Tikki og daglig leder Cecilie, andelshaverene flotte høstemeldinger om hva som kan høstes den uken. Husk å ta med kurver/poser/esker til å høste i og ev. kniv. Saks henger bak oppslagstavlen. Det vil stå grev til poteter og andre rotgrønnsaker i åkeren.

Hvor kan du høste? Det merkes med skilt i åkeren hvor du kan høste. Du skal kun høste der det står skilt. Det betyr at du IKKE skal høste der det ikke står noe skilt. Noen sorter grønnsaker vokser senere enn andre og trenger lengre tid på å bli modne selv om de kanskje ser modne ut. Andre ganger er det bare noen få grønnsaker som er blitt modne og vi må vente til flere er modne før vi kan åpne for høsting slik at ikke noen får de få store og resten tar bare opp små grønnsakene som ikke er ferdig utvokst.

Se alltid etter skilt som står i en av endene av radene før du begynner å høste. Det vil også være kart på oppslagstavlen som viser feltene og på høstemeldingen står det hvilket felt grønnsakene gror på.

Når kan jeg høste? Du kan høste når det passer deg. Åkeren er tilgjengelig døgnet rundt. Ser du andre på åkeren, er det hyggelig hvis dere hilser på hverandre – det bidrar ikke bare til nye kontakter, men også til skjerming mot uvedkommende.

 

Hvor mye kan jeg høste? Les høstemeldingen som henger på oppslagstavlen nøye. Den gjelder for en uke av gangen. Der vil det stå hvor mye du kan høste per andel. En andel kan ikke deles og ukesforbruket skal gjenspeile behovet til den enkelte eier, ikke annen familie, venner eller kjente. For å kunne høste må man eie en andel, det går ikke å sende «noen andre» for å høste. De fleste ukene kan det stå at du kan høste så mye andelen spiser på en uke av en grønnsak. Andre ganger kan det stå antall grønnsak per andel. Og noen ganger kan det stå at du kan høste litt eller en smaksprøve av en spesiell grønnsak. Hovedregelen er å høste til ferskkonsum og ikke at du fryser eller legger på glass større mengder til senere bruk. Noen ganger hvis vi har mye av en grønnsak og det nærmer seg frost, kan det stå at du kan høste til konservering.

Bruk sunn fornuft! Er det mye kan du ta en del – er det lite, så vær beskjeden. Husk at det er 350 andre andelshavere som også skal ha sin del! Er du i tvil eller lurer på noe, spør Tikki – ser du henne ikke i åkeren kan du ringe henne på 926 02 066.

Hvordan høster jeg? Vær forsiktig med plantene når du høster, slik at de ikke blir skadet. En del planter vil få gjenvekst såfremt vi høster forsiktig. Prøv å unngå å tråkke på bedene der radene står – gå mellom bedene. Tips til riktig innhøsting vil stå på høstemeldingen. Er du i tvil, spør Tikki eller Håkon eller andre på jordet. Planterester som er igjen etter innhøstingen kan legges igjen på bakken der du høstet det. Dette er best for meitemarken og åkeren.

 

Hva med bikkja og ungene? Mange barn liker å høste, ta dem med, de er velkomne, men ikke la dem høste på egenhånd før de kan lese høstemeldingen eller skiltene. Hunder kan tas med, men i bånd. Det er selvfølgelig uønsket at de tisser på grønnsakene.

 

 

Handlekurv