I gnistrende, klar høstluft og strålende sol var det mange som tok turen til Øverland Gård og andelslandbrukets høsttakkefestival søndag. Unge og gamle ruslet rundt på tunet, smakte på deilige kaker pyntet med spiselige blomster, grønnsakssuppe laget med nyhøstede grønnsaker fra jordet og nystekt pizza fra den vedfyrte bakerovnen. Arrangementet var en del av ØKOUKA; som er et samarbeid mellom en rekke organisasjoner, bedrifter og personer knyttet til det økologiske landbruket i Norge. Blant dem, Biodynamisk Forening, som var medarrangør på festivalen på Øverland i år.
De som ankommer gården tidlig får møte fire blide jenter fra henholdsvis Spania, Tyskland og Frankrike, som hjelper til med matlagingen under kyndig veiledning av gartner Andy, som denne dagen drar nytte av å være utdannet kokk. Jentene er såkalte wwoofers (Word Wide Opportunities on Organic Farms), som betyr at de hjelper til frivillig på gården i noen uker mot kost og losji. Tre av dem har akkurat rukket å lande i Norge før festivalen, mens den fjerde har vært her i to uker allerede og skal snart reise hjem igjen.
Mange andelshavere hjelper også til. Noen setter sammen de nydeligste blomsterbuketter, som skal pynte opp på bordene. Andre er i sving med å dekke med rødrutete duker. Rett som det er kommer noen barn løpende. En av dem spiller på et lite trekkspill. En annen bærer rundt på en høne. Scenen er som tatt ut av en av bøkene til Astrid Lindgren…
Etter hvert begynner utstillerne å rigge seg til. Det er lokale gårder og små aktører som selger varene sine, side om side med andelslandbrukets egen stand. På bordene bugner det av godsaker; honning, egg, grønnsaker, brød, kjøtt, krydder, ost, saft, bøker, blomster med mer. Her kan man få smake på, lukte og høre produsentene fortelle levende om det de holder på med… To birøktere står side om side. Per Sigmund Bø fra Skotta gård i Dæhliveien og Andelshaver Arlene Lindbichler som står bak Oslohonning. Arlene er kledelig antrukket i en gul og brunstripet genser og viser villig fram sin lekre honning i farger fra gull til sjokoladebrun. Fargenforskjellen kommer av når honningen slynges får man vite. Epleblomsthonning er den lyseste, mens den mørke stammer fra sent på året når biene trekker på gran eller blader. Ved siden av Arlene står Løkka Gård i Lommedalen, med en nydelig stand bestående av både egg, grønnsaker og blomster. De i startgropa med markedshage, hønse- og grisehold, og tar dessuten i mot skolebesøk på gården. Fabser Helse er representert med hele storfamilien på stand. De selger sin glutenfrie børdmiks basert på havre og ulike frø, og de deler raust ut rundstykker til alle som vil smake. Like ved finner man også fermenteringsdronninga, forfatter og podcaster Gry Hammer. Hun har vært andelshaver i mange år, og er levende engasjert i spørsmål omkring bærekraft og matproduksjon.
Biodynamisk Forening fått sin rettmessige plass, og de stiller med sin nylanserte jubileumsbok skrevet av to ildsjeler innen biodynamisk landbruk; Emil Mohr og Morten Ingvaldsen. Det er nemlig i 2024 nøyaktig 100 år siden den biodynamiske jordbruksbevegelsen oppsto i Sveits. Biodynamisk landbruk kan sies å være gullstandarden innen den økologiske retningen, forteller Sarah Danielsson, daglig leder i biodynamisk forening. I tillegg til at ingen kunstgjødsel eller sprøytemidler brukes i dyrkingen, søker man å få gården til å fungere som en enhet med minst mulige innsatsfaktorer utenfra. Og akkurat i det Sarah begynner å snakke seg varm om de biodynamiske preparatene som lages av ulike urter, som stappes i blant annet kuhorn og graves ned… så ringer det i en kubjelle! Det er signalet om at det er duket for matforedrag for interesserte besøkende. Og det er er det mange som vi høre på. Før hjemreise har besøkende rukket å bli inspirert til å spise mer grønnsaker av Guri Schanke, fermentere mat og spise etter sesong av Rita Amundsen, og å prøve seg på surdeigsbakst sammen med Agnes Tank-Nielsen.
Vår egen instadronning, og andelshaver, Ida har fått i stand en diger, deilig premiekurv med godsaker fra festivalens utstillere. Pengene som tjenes inn skal gå til et aller første tilskudd til ny traktor, som vi sårt trenger. 450 solgte lodd ble det og vi takker alle for bidraget.
Mette og fornøyde på føde både for kropp og hode, er det på tide å rusle hjemover. Været har skyet over og en frisk vind feier over jordet. Festen er over for denne gang.