Maria Thuns biodynamsike kalender – et verktøy for dyrkingen

Maria (1922-2012) viet livet sitt til å studere stjernene og planetenes konstellasjoner og hvordan dette påvirket plantene. Hun vokste opp på en liten gård i Tyskland, og var med på gårdsarbeidet fra tidlig av. I starten av 1940-tallet møtte hun sin framtidige ektemann, Walter Thun, som introduserte henne for noen bønder som hadde begynt å impelementere Rudolf Steiners ideer om biodynamisk jordbruk. En jordbruksfilosofi som skulle basere seg på en holistisk dyrkingspraksis, som tar kosmiske faktorer med i betraktningen. Månen, stjernene og planetenes mønster og rytmer blir hensyntatt når det avgjøres hva og når det skal høstes, plantes, beskjæres med mer. Steiner mente det var en klar forbindelsen mellom den det kosmiske og plantenes vekst.

Maria ble dypt fascinert av dette og begynte selv å studere bidodynamsik jordbruk på Darmstadtinstituttet. Hun fortsatte å eksprimentere utover 1950-tallet med mange ulike planter, for å se om for eksempel månens bevegelser hadde den samme effekten på alle avlingene. Utifra sine observasjoner delte hun månefasen opp i fire; rotdager, bladdager, fruktlager og blomsterdager, som indikerer hvilken avling som det er mest fordelaktig å så på de ulike dagene i måneden.

Etter mange år med empirisk forskning, konkluderte hun med at:

  • Rotgrønnsaker bør ideelt sås når månen passerer gjennom en konstellasjon (stjernebilde) assosiert med jord-elementet
  • Bladgrønnsaker får det best når månen er assosiert med vann-elementet
  • Blomstrende planter trives aller best med luft-elementet
  • Frukt gror bedre når månen er assosiert med ild-elementet

I 1962 ga Maria Thun ut sin første dyrkingskalender. Hver dag klassifiseres da som rot-, blad-, blomst- eller fruktdag. Noen ganger forekommer flere aktiviteter på samme dag. Maria anbefaler også ulike gårdsaktiviteter på ulike datoer, som selvsagt må tilpasses og vurderes på den enkelte gård ,og om man befinner seg på den nordlige eller sørlige halvkule.

Etter Marias død i 2012, har hennes sønn, Matthias Thun, fortsatt arbeidet og kalenderen gis nå ut årlig på 18 språk. I Norge selges den blant annet av Solhatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv